Teemu Honkanen (foto: Kai Kuusisto)

Turun kaupungin kulttuurilautakunta on myöntänyt Key Ensemblen taiteelliselle johtajalle Teemu Honkaselle ABOA-stipendin, joka on 20 000 euron suuruinen vuoden työskentelyapuraha. ABOA-apurahan turvin Honkanen kykenee keskittymään ensi vuonna täysipäiväisesti Key Ensemblen taiteelliseen johtamiseen.

Kulttuurilautakunta toteaa perusteluissaan kapellimestari ja kuoronjohtaja Teemu Honkasen kehittäneen pitkäjänteisesti turkulaista säveltaiteen kenttää. Honkasen ansioitunut työskentely kamarikuoro Key Ensemblen kanssa sekä ajankohtaisiin teemoihin pureutuvat tuotannot kertovat hänen kyvystään pysyä ajan hermolla sekä rohkeudesta kokeilla erilaisia työskentelytapoja. Honkanen on tinkimättömästi edistänyt myös Key Ensemblen ammattimaistumishanketta, jonka seuraavana välitavoitteena on saada vuonna 2020 palkattua 12 laulajan vakituinen runkokuoro.

Teemu Honkanen on toiminut Key Ensemblen kapellimestarina ja kuoronjohtajana vuodesta 2009. Vuonna 2013 hän johdatti ensimmäisenä suomalaiskuorona 2000-luvulla Key Ensemblen voittoon Suomen Yleisradion edustajana Luxemburgissa EBU:n Let the Peoples Sing -kuorokilpailussa. Honkanen on voittanut Key Ensemblen johtajana myös mm. Vuoden kuorolevy -palkinnon kolmesti vuosina 2012, 2015 ja 2016.

Samalla kun kulttuurilautakunta päätti myöntää tämänvuotisen ABOA-stipendin yksimielisesti Honkaselle, se jakoi 1,5 miljoonaa euroa vapaalla taidekentällä toimiville yhteistyökumppaneilleen. Key Ensemble on kuulunut kyseisen tuen piiriin jo usean kolmivuotisen sopimuskauden ajan. Nyt kulttuurilautakunta kolminkertaisti Key Ensemblen saaman tuen, joka vuoden 2019 alusta alkaen 34 000 euroa vuodessa.

Lisätuen suuntaamisessa pyrittiin kulttuurilautakunnan Janina Anderssonin mukaan painottamaan erityisesti toimijoiden monialaista yhteistyötä sekä kykyä kehittää kulttuurikenttää. Jakoperusteisiin vaikutti myös yhdistysten merkitys kulttuuriammattilaisten työllisyyden ja työskentelyolosuhteiden edistämisessä. Kulttuurilautakunta pitää tärkeänä taiteen monialaisuutta sekä tuotettavien palveluiden merkitystä kaupungin vetovoimalle ja asukkaiden hyvinvoinnille.

Lisätietoa Key Ensemblen suunnitelmista vuodelle 2019 Turun kaupungin kotisivujen tiedotteessa