Uutiset

Marraskuussa 2021 tulee kuluneeksi 100 vuotta säveltäjä, akateemikko Joonas Kokkosen syntymästä. Key Ensemble esittää merkkivuoden kunniaksi konsertillisen Kokkosen musiikkia, jolla on aina ollut hyvin keskeinen asema modernissa suomalaisessa kuorokirjallisuudessa.

Konsertin aluksi kuullaan renessanssimestareiden hengessä sävelletty, arkaainen Missa a cappella (1963) sekä raikas, viisiosainen ylistyspsalmiteksteihin pohjautuva Laudatio Domini (1966).

Konsertin päänumero, Requiem (1981), on nimestään huolimatta sekin sävyltään pikemminkin valoisa kuin synkkä. Toisen vaimonsa muistolle säveltämässään teoksessa Kokkonen halusi käyttää nimenomaan sävelkieltä, joka toisi lohtua samanlaisen surun kokeneille kanssaihmisille, eikä niinkään alleviivata ahdistusta ja tuskaa, kuten usein sielunmessuissa on tapana.

Requiemissä on tunnistettavissa myös paljon samaa kuin oopperassa Viimeiset kiusaukset (1975), jonka vavahduttava loppukohtaus – Ukko-Paavon Virsi ”Sinuhun turvaan, Jumala” päättää koko konsertin.

 

Konsertin soliteina laulavat sopraano Miina-Liisa Värelä ja baritoni Kristian Lindroos. Urkuja soittaa Ville Urponen ja konsertin johtaa Teemu Honkanen.

Lue lisää!

 

MAAILMAN MIELENTERVEYSPÄIVÄ 10.10.2021

Voi, jos ilta joutuisi

suom. kansanlaulu sov. Leevi Madetoja 

 

Tänään vietetään Maailman terveysjärjestön (WHO) kansainvälistä mielenterveyspäivää. Rakkausmurheista tai yksinäisyydestä johtuva ahdistus lienee tuttua jokaiselle ihmiselle: Voi, jos ilta joutuisi!

Key Ensemblen lokakuun konsertissa ”Whither Now Go the Souls” kuullaan englantilaisten säveltäjien musiikkia yhdistettynä pohjoiseurooppalaisiin säveliin. Konsertin teema käsittelee elämän ja kuoleman rajapintaa, sitä mitä meistä tulee maailmasta lähtiessämme ja toisaalta mitä meistä myös jää jälkeen. Ihmisen vajavaisuus ja kaipuu on kappaleiden teksteissä vahvasti läsnä, toisaalta myös tunne elämän lyhytaikaisuudesta ja siitä kumpuava suru ja hämmennys kuoleman edessä.

1800- ja 1900-luvuilla eläneet englantilaissäveltäjät C. H. H. Parry ja John Tavener lähestyvät aiheita musiikissaan melodisesti ja runsain harmonioin, kun taas latvialaisen Peteris Vasksin ja ruotsalaisen Karin Rehnqvistin musiikissa kuuluu rosoisuus ja raastavuus, kuin haavat, joita onnellinenkaan ei voi välttää. Jaakko Mäntyjärven teos Canticum calamitatis maritimae on kunnioitus Estonian uppoamisen uhreille ja heidän läheisilleen ja siinä kuuluu myös valoisa luottamus kuolemanjälkeiseen elämään.

Konsertin vierailevana johtana toimii Elisa Huovinen ja oboesolistina soittaa Satu Ala.

Lue lisää!