Uutiset

Key Ensemble esiintyy keväisen ohjelmiston kanssa kahdesti toukokuun aikana. Cathedral of Spring -niminen konsertti kuullaan perjantaina 13.05. Someron kirkossa ja seuraavalla viikolla torstaina 19.05. Turun VPK-talon juhlasalissa. Konsertit johtaa Visa Yrjölä ja pianistina toimii Juho Vanamo.

Tutustu konsertin ohjelmaan tarkemmin ”Konsertit”-sivulla.

Hurmaava, eri taiteenlajeja ylpeästi esiin tuova ja niitä juhlistava kokonaisuus kutsuu mukaan ihmettelemään, kohtaamaan sekä nauttimaan kaupungin taidetarjonnasta. Pääpaino on taiteiden ja ihmisten välisissä yllättävissä kohtaamisissa: teatterin ystävät  voivat törmätä videotaiteeseen ja sarjakuvatyöpajaan osallistuva hullaantua nukketeatteriesityksestä. KUMOUS-iltaklubilla on luvassa on esimerkiksi DJ:n ja jazzmuusikon välinen kilvoittelu sekä sanataidetta tarjoileva pubi. Lapsiperheitä Vallaton -päiväohjelma hemmottelee esityksin sekä kutsuu kutsuu nuorimmat osallistujat tekemään, kokemaan ja nauttimaan taiteista.

Tammikuulta koronarajoitusten vuoksi toukokuulle siirretyn festivaalin järjestäjänä toimii Taidekahvit-verkosto, jonka toimijat ovat tuttuja turkulaisia taiteen ja kulttuurin tekijöitä. Mukana ovat tanssi- ja kuvataiteen, teatterin, musiikin, sanataiteen, lastenkulttuurin, kaupunkitaiteen, videotaiteen sekä nukketeatterin turussa toimivat ammattilaiset.

Key Ensemblellä on tilaisuudessa oma esittelypöytä. Lisäksi kuoro esiintyy juhlasalissa klo 14.45 Teemu Mustosen johdolla.

Maarian seurakunnassa alkaa tulevan touko-kesäkuun aikana uusi kulttuurisarja Adama (=hepr. maa, maan- ja kulttuurinviljely, ihminen). Pyrkimyksenä on ollut luoda Maariaan poikkitaiteellis,-tieteellis,-kokemuksellis,-musiikillinen sarja kokoamaan päivävarjomaisesti yhteen taiteilijoita, tutkijoita, tiloja, ihmisiä, arvoja, asenteita, maailmantilanteita….helluntain aikaan vuosittain vaihtuvan aiheen äärelle. Tänä vuonna teemana on Ihminen ja luonto. Tiloina ovat Maarian kirkko ja Maarian pappilan puutarhat.

Ensimmäisen Adaman keskiössä ovat vokaalimusiikki ja ekoteologia. ”Luotujen virsi”, Tekologiaa!, Yhtyeiden luonnonlaulu, Luontosuhde – kuin hengitys, Ihminen ja luonto sekä helluntain messu kirkkokimppuineen saavat ilmauksensa 11.5.-9.6.

Maarian kirkossa konsertoivat mm. Helsingin kamarikuoro johtajanaan Nils Schweckendiek ( 9.6.), Key Ensemble kuoronjohtaja Visa Yrjölän kanssa ( 11.5.), lauluyhtyeet Ex Arte Lux, D´Accord ja Vala ( 24.5.). Ympäristö- ja kestävyyskysymyksiin erikoistunut uskontotieteilijä, tietokirjailija Mikko Kurenlahti ja TT Jari Laaksonen alustavat ja keskustelevat Suomen Pipliaseuran asiantuntija Paavo Huotarin johdolla rakenteellisesta väkivallasta ja ekososiaalisesta sivistyksestä. Illan kokeilevat musiikki-improvisaatiot toteuttaa Kalle Hakosalo tavaroilla, jotka eivät ole soittimia, mutta jotka soivat ja joiden keskellä elämme ( 17.5.). TM Inkeri Puputin kirjailijavieraaksi saapuvat TT, tietokirjailija, ekoteologi Pauliina Kainulainen, sopraano Pia Pajala ja pianisti-urkuri Tuuli Lempa.

Adama on kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Maarian seurakunnan moniääninen kannanotto maailmasta. Kirkolla ja seurakunnallamme on strategia ja arvopohja, joita vasten ilmiöitä katsellaan.

Vapaaehtoiset käsiohjelmat 10-15€/5€ ovat saatavilla kirkon ovella tuntia ennen iltojen alkua. Adaman tuotosta lahjoitetaan v.2022 30 % Kirkon ulkomaanavun kautta Ukrainan katastrofityöhön.

Key Ensembleä johtaa ke 11.05. Visa Yrjölä
kuva: Iida Salenius