Kamarikuoro Key Ensemble

Tällä hetkellä kaikkein kiinnostavimpiin suomalaisiin huippukuoroihin lukeutuva turkulainen kamarikuoro Key Ensemble on tullut tunnetuksi ennen muuta puhtaasta ja täyteläisestä soinnistaan sekä innovatiivisista konserttiohjelmistaan.

Teemu Honkasen johtaman puoliammattilaiskuoron ensilevy Missa Baltica palkittiin Suomessa vuoden 2011 kuorolevynä ja USA:ssa parhaana klassisena albumina Contemporary A Cappella Recording Award (CARA) 2012 -äänitekilpailussa. Kuoron toinen albumi Ave Maria – Aurora Borealis (2013) voitti saman palkinnon keväällä 2014. Kuoron levytys Rahmaninovin Vigiliasta (2014) on ollut puolestaan kansainvälinen arvostelumenestys, ja se valittiin Vuoden kuorolevyksi kesäkuussa 2015. Key Ensemblen kansainvälistä uraa on vauhdittanut myös vuoden 2013 Let the Peoples Sing -kuorokilpailun voitto Luxemburgissa.

Periodeittain työskentelevä puoliammattilaispohjainen kuoro muodostuu tällä hetkellä noin 50 hengen vahvuisesta laulajapankista, josta kootaan kutakin produktiota varten ohjelmiston tarpeiden mukainen laulajisto.

Kuoron monipuolinen ohjelmisto ulottuu renessanssista aina uusimpaan aikamme musiikkiin, ja kuoro on tilannut sekä kantaesittänyt useita uusia suomalaisia kuoroteoksia. Omien tuotantojensa lisäksi Key Ensemble on vieraillut kotimaassa mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Turun, Naantalin, Korsholman ja Kauniaisten Musiikkijuhlilla, Tampereen Sävelessä sekä Urkuyö & Aaria-, VocalEspoo- ja LuostoClassic-festivaaleilla. Yleisradio on ollut Key Ensemblen aktiivisimpia yhteistyökumppaneita jo useamman vuoden ajan ja kuoro on esiintynyt myös Radion sinfoniaorkesterin kanssa Helsingin Musiikkitalossa.

Helmikuussa 2014 Suomen Kulttuurirahasto myönsi Key Ensemblelle merkittävän Katapultti-apurahan ammattimaisen kamarikuorotoiminnan vakiinnuttamiseen ja joulukuussa 2015 kuoro sai Koneen Säätiöltä avustuksen ammattikuorohankkeensa runkokuorovaiheen käynnistämiseksi, mikä mahdollisti vakituisten äänenjohtajien palkkaamisen vuonna 2016.