Kamarikuoro Key Ensemble – suomalainen ammattikuoro

Turkulainen kamarikuoro Key Ensemble lukeutuu harvoihin suomalaisiin ammattikuoroihin. Vuonna 2005 perustettu kuoro on tänä päivänä keskeinen vokaalimusiikin toimija Turun alueella ja laajemminkin Suomessa. Täyteläisestä ja vakuuttavasta soinnistaan kiitetty Key Ensemble yhdistää ohjelmistoa monipuolisesti ja luovasti renessanssista nykymusiikkiin. Kuoron kokoonpano vaihtelee tarpeesta ja tilanteesta riippuen pienyhtyeistä täysikokoiseen kamarikuoroon.

Palkittuja kuorolevytyksiä

Key Ensemblen seitsemästä levystä useampi on voittanut palkintoja ja ansainnut myös kansainvälistä huomiota (mm. Contemporary A Cappella Recording Award (CARA) sekä Vuoden kuorolevy). Viime vuosina kuoro on myös julkaissut monipuolisesti erilaisia audiovisuaalisia sisältöjä omalla YouTube-kanavallaan.

Kuorokonsertit

Omien konserttiensa lisäksi Key Ensemble esiintyy ahkerasti festivaaleilla ympäri Suomen; esimerkkeinä mainittakoon Savonlinnan Oopperajuhlat, Turun, Naantalin, Korsholman sekä Kauniaisten Musiikkijuhlat, LuostoClassic, Tampereen Sävel, Urkuyö ja Aaria sekä Musik vid havet.

Kuoron taiteellinen johtaja

Kuoron ensimmäisenä taiteellisena johtajana toimi Ulf Långbacka, jonka jälkeen kuoroa johti pitkään Teemu Honkanen. Vuoden 2022 elokuusta lähtien kuoron taiteellisena johtajana on toiminut Jutta Seppinen.

Key Ensemble on tehnyt yhteistyötä myös muun muassa seuraavien johtajien kanssa: Saara Aittakumpu, Atso Almila, Justin Doyle, Heinz Holliger, Elisa Huovinen, Matti Hyökki, Pasi Hyökki, Ruut Kiiski, Hannu Lintu, Eleriin Müüripeal, George Parris, Krzysztof Penderecki, Leif Segerstam, Jan Söderblom, Kari Turunen sekä Visa Yrjölä.

Key Ensemble – kansainvälinen kuoro

Ulkomailla kuoro on esiintynyt Ruotsissa, Virossa, Luxemburgissa sekä Kiinassa, jossa kuoro teki laajamittaisen kiertueen 2019. Yleisradio on ollut Key Ensemblen aktiivisimpia yhteistyökumppaneita jo useamman vuoden ajan ja kuoro on esiintynyt myös Radion sinfoniaorkesterin kanssa Helsingin Musiikkitalossa.

Kuoron tärkeimmät tukijat

Kamarikuoro Key Ensemblen tärkeimmät tukijat ovat Turun kaupunki sekä Taiteen edistämiskeskus. Muita pitkäaikaisia tukijoita ovat muun muassa Svenska kulturfonden, Konstsamfundet sekä Suomen Kulttuurirahasto. Kaikki kuluvan vuoden rahoittajat löytyvät etusivun alaosasta.