Kamarikuoro Key Ensemble: Cathedral of Spring

Kamarikuoro Key Ensemblen kevätaiheisen konsertin nimikkoteos ja laajin teos Cathedral of Spring on tänä vuonna 50-vuotispäiväänsä viettävän Alex Freemanin sävellys vuodelta 2019. E. E. Cummingsin ja Robert Frostin teksteihin sävelletty teos saa Key Ensemblen toimesta Someron ja Turun ensiesityksensä. ”Kevään katedraalin” runot ovat maallisia rakkauden, kevään, luonnon ja leikin kuvauksia ja ylistyksiä, mutta Freeman on nimennyt teoksen osat messun viitekehyksen mukaisiksi saarnoineen ja Herran siunauksineen

Monteverdi – Grieg – Madetoja – Kuula – Hensel – Janequin – Chen Yi – Bridge – Laethén – Freeman – Stenhammar

Lue lisää

Konsertin avaava Claudio Monteverdin O primavera, gioventù de l’anno vie hetkessä kuulijan iloisen renessanssipolyfonian pyörteisiin, mutta (Jean Sibeliuksen kovin vihreänä kokemasta) F-duurimaailmasta huolimatta tulee madrigaalin tarinassa pian suru puseroon. Edvard Griegin kuvankaunis Våren on alun perin pianosäestyksellinen yksinlaulu.

Leevi Madetoja sävelsi Kevätunta-laulun vaimonsa L. Onervan eli Hilja Onerva Lehtisen tekstiin. Madetoja rakensi teokseen unenomaisen ja mystisen tunnelman niin modaalishenkisellä kromatiikalla kuin dynaamisilla ja muunlaisilla tehokeinoilla. Kromatiikkaa löytyy vähintäänkin tarpeeksi myös Toivo Kuulan Kevätlaulusta V. A. Koskenniemen tekstiin. Tyylilleen uskolliseen tapaan Kuula kehittelee satsia välillä fuugamaisinkin kääntein.

Fanny Hensel on jäänyt huomattavan paljon kolmisen vuotta nuoremman veljensä Felix Mendelssohnin maineen jalkoihin, ja joitakin hänen teoksiaan myös julkaistiin Felixin nimissä. Im Herbste, jossa kevään kauneutta muistellaan syksystä käsin, kuuluu Henselin Gartenlieder-sarjaan.

Ranskalaisen renessanssisäveltäjän Clément Janequin’n mukaansatempaavan mestarillisessa chansonissa Le chant des oiseaux kuullaan monenmoisten lintujen liverrystä ja laulua. Chen Yi puolestaan on kiinalais-amerikkalainen nykysäveltäjä, jonka Spring Rain -teoksen teksti on muinaisen kiinalaisrunoilijan Du Fun runosta. Kuten Janequin’n teoksessa lintujen kohdalla, myös Spring Rainissa onomatopoeettisuus on vahvassa roolissa sateen ropinana. Frank Bridgen The Bee edustaa brittiläistä maallisten ja homofonisten a cappella -kuorolaulujen part-song-traditiota. The Bee on kuin chihuahua: pieni, reipas ja kovin söpö. Rafael Laethénin Keinu edustaa Suomen mittapuulla varhaista romantiikkaa. Keinun kaunis ja haikeakin runo on Aleksis Kiven Kanervala-kokoelmasta.

Ruotsalaisesta Wilhelm Stenhammarista elää (ainakin tällä puolen Pohjanlahtea) huhuja, ettei häntä voisi
nostaa Sibeliuksen ja Griegin rinnalle fennoskandinaavisten superkansallisromantikkojen joukkoon, mutta
ainakin mikäli se on Vårnatt-teoksesta kiinni, niin huhut voidaan objektiivisesti kumota.

Konsertin esiintyjät:

  • Key Ensemble

  • Visa Yrjölä, johtaja

  • Juho Vanamo, piano

     

Konserttipaikka ja -aika

Pe 13.05.2022 klo 19.00
Someron kirkko
Kirkkotie 16, 31400 Somero

To 19.05.2022 klo 18.00
Turun VPK:n talo
Eskelinkatu 5, 20100 Turku