Följande konserter

Tis 29.10.2019 kl. 19

FBK-huset i Åbo (Eskilsgatan 5, 20100 Åbo)

Sångens makt III
”I Öster- och Västerled”

I den moderna världen har öst och väst från en geo-politisk synvinkel starkt personifierade anleten, men vad tänker man på riktigt bakom masken och vad försöker man nå? Hur ska vi skilja åt sanningsenliga nyheter och fejknyheter i denna värld med konstant informationsflöde? I det västligaste väst skapas osämja i vår egen världsdel, med motiveringen att gynna sina egna intressen. Fjärran östern med dess ideologi känns ännu avlägset sett från vår hembygd, men närmar sig med fart. Hotfullt eller med öppna armar? Borde man vara orolig eller är man rädd för det främmande?

I bägge väderstreck har musiken använts som ett politiskt medel sedan urminnes tider. Behovet har oftast fyllts med pompös musik, men emellanåt har musiken tilltalat lyssnare med röster från motståndsrörelser och andra förtryckta. Key Ensemble presenterar intressanta a capella-skatter ända från Bysans till Amerika som inslag i debatten med experter inom politik i öst och väst. Även kinesisk musik uppmärksammas då kören i juni 2019 gjorde en omfattande turné till landet. Som expertpanelister har vi professor Benita Heiskanen, som leder John Morton-institutet för Nordamerikaforskning vid Åbo universitet, utrikeskorrespondent Marjo Näkki samt professor Lauri Paltemaa från centret för Östasienforskning vid Åbo universitet. 

Biljetter finns till salu i vår nätbutik!
20/15€

Tis 5.11.2019 kl. 19

ÅUCS, T-sjukhuset (Tavastvägen 11, 20521 Åbo)

Sångens makt IV
”Myntens andra sida – på tvären och på djupet”

Ta en titt omkring dig och fundera på polarisering. Snart ser du konfronteringar och tudelningar precis överallt och i nästan allting. Det är kanske inte hela sanningen, men vart placerar du dig själv på en skala om du t.ex. funderar på rikedom och fattigdom eller beläsenhet och obildning? Kan man drivas längre bort från ytterligheterna och bli utslagen ur samhället? Kan det här ske även då man skulle befinna sig tryggt i mitten på skalan? Kan tonårspojken, som sitter sluten med sin telefon bredvid dig i morgonbussen redan vara förlorad för gott fast han är inom din armräcksvidd? 

I detta forum studerar Key Ensemble i musiken människosinnet, visar exempel på utslagenhet och uppmuntrar var och en att med sina gärningar förhindra utslagenhet. Som debattörer hör vi denna gång biskop Kaarlo Kalliala från Åbo ärkestift, professorn i psykiatri Jyrki Korkeila samt Icehearts-aktiven Niko Valikainen.

Biljetter finns till salu i vår nätbutik!
20/15€