Tidigare konserter 2019

Lör 21.12.2019 kl. 18

Martinskyrkan (Knektgatan 5, 20810 Åbo)

JULKONSERT: UNDER HALMSTJÄRNAN – EN JULHÄLSNING FRÅN VARJE EU-LAND

För att fira det pågående finska ordförandeskapet i EU presenterar Key Ensemble i årets julkonsert en hälsning från varje medlemsland. Kom och upplev hurudana julsånger man sjunger till exempel i Malta, Slovenien och Luxemburg!

Vi väntar med spänning på att det ska klarna huruvida konsertprogrammet kommer att innehålla 27 eller 28 julsånger… Helt säkert är i varje fall att konserten i vanlig ordning avslutas med glöggservering och en gemensam ”Härlig är jorden” på kyrkans trappa. Den här traditionen hålls kvar, för just här börjar julen för många äkta Key-vänner.

 

Sön 24.11.2019 kl. 15

St Marie prästgårdens stall (Sorolaisgatan 4, 20380 Åbo)

HERRGÅRDSKONSERT: JULVÄNTAN I ST MARIE STALL

Nu erbjuds julmusik från Norden i St Marie prästgårds stalls stämningsfulla miljö. I programmet ingår gamla, traditionella keltiska och nordiska sånger framförda av smågrupper och inslag av harpa.

Key Ensemble
Iina Kivimäki, harpa

 

Tis 5.11.2019 kl. 19

ÅUCS, T-sjukhuset (Tavastvägen 11, 20521 Åbo)

SÅNGENS MAKT IV
”MYNTENS ANDRA SIDA – PÅ TVÄREN OCH PÅ DJUPET”

Ta en titt omkring dig och fundera på polarisering. Snart ser du konfronteringar och tudelningar precis överallt och i nästan allting. Det är kanske inte hela sanningen, men vart placerar du dig själv på en skala om du t.ex. funderar på rikedom och fattigdom eller beläsenhet och obildning? Kan man drivas längre bort från ytterligheterna och bli utslagen ur samhället? Kan det här ske även då man skulle befinna sig tryggt i mitten på skalan? Kan tonårspojken, som sitter sluten med sin telefon bredvid dig i morgonbussen redan vara förlorad för gott fast han är inom din armräcksvidd?

I detta forum studerar Key Ensemble i musiken människosinnet, visar exempel på utslagenhet och uppmuntrar var och en att med sina gärningar förhindra utslagenhet. Som debattörer hör vi denna gång biskop Kaarlo Kalliala från Åbo ärkestift, professorn i psykiatri Jyrki Korkeila samt Icehearts-aktiven Niko Valikainen.

 

Tis 29.10.2019 kl. 19

FBK-huset i Åbo (Eskilsgatan 5, 20100 Åbo)

Sångens makt III
”I Öster- och Västerled”

I den moderna världen har öst och väst från en geo-politisk synvinkel starkt personifierade anleten, men vad tänker man på riktigt bakom masken och vad försöker man nå? Hur ska vi skilja åt sanningsenliga nyheter och fejknyheter i denna värld med konstant informationsflöde? I det västligaste väst skapas osämja i vår egen världsdel, med motiveringen att gynna sina egna intressen. Fjärran östern med dess ideologi känns ännu avlägset sett från vår hembygd, men närmar sig med fart. Hotfullt eller med öppna armar? Borde man vara orolig eller är man rädd för det främmande?

I bägge väderstreck har musiken använts som ett politiskt medel sedan urminnes tider. Behovet har oftast fyllts med pompös musik, men emellanåt har musiken tilltalat lyssnare med röster från motståndsrörelser och andra förtryckta. Key Ensemble presenterar intressanta a capella-skatter ända från Bysans till Amerika som inslag i debatten med experter inom politik i öst och väst. Även kinesisk musik uppmärksammas då kören i juni 2019 gjorde en omfattande turné till landet. Som expertpanelister har vi professor Benita Heiskanen, som leder John Morton-institutet för Nordamerikaforskning vid Åbo universitet, utrikeskorrespondent Marjo Näkki samt professor Lauri Paltemaa från centret för Östasienforskning vid Åbo universitet. 

 

Tis 3.9.2019 kl. 19

Mottagningscentral i Pansio (Metallikatu 6 C, 20240 Åbo)

SÅNGENS MAKT II
”FÖR KÄRLEKSSÅNGER, MOT HATRETORIKEN”

I sociala medier är det lätt att hojta oförskämdheter, provocera och bli provocerad. När ilskan inte mera ryms i elektroniskt format eller illamåendet innanför sig själv och delete-knappen har fastnat, är det dags att gå bärsärkagång… Kan musiken lindra de kraftigaste negativa känslorna och till och med kasta om dem till positiva? En gång har åtminstone en revolution utförts med sång. Kunde sångens makt nyttjas med konstens och vetenskapens hjälp till ett lätt verktyg att bygga fred?

Som panelmedlemmar har vi fullmäktigeledamot och ordförande för mångkulturella rådet, integreringsexperten Muhiz Azizi, kyrkoherde för Mikael församling och aktiv asyldebattör Jouni Lehikoinen samt emeritusprofessor i socialarbete Leo Nyqvist. Musik och diskussion presideras av Teemu Honkanen.

Tis 27.8.2019 kl. 19

Westin-salen, Åbo Båtvarv (Hevoskarintie 23, 20100 Åbo)

SÅNGENS MAKT I
”KLIMATFÖRÄNDRINGEN KOMMER, ÄR DU BEREDD?”

Key Ensemble ordnar under hösten 2019 ett nytt konsertformat där aktuell och global problemtematik – som klimatförändring, rasism, polarisering och marginalisering – behandlas från olika synvinklar och där lösningsmodeller söks via körmusiken. I forumet sammanförs det traditionella konsertelementet och musiken med en expertpaneldiskussion kring varje tema, där publiken delges en ny infallsvinkel också till musikupplevelsen.

Klimatförändringen är redan igång, men hur förhåller vi oss till det? Kan den ökande förändringstakten dämpas eller vill vi ens det? Hur påverkar förändringarna oss och kommande generationer? Det finns otaliga frågor, men även flera tänkbara svar.

Key Ensemble väcker med sina musiknummer nya frågor, provocerar och irriterar men lugnar och tröstar i klimatångesten. Som panelmedlemmar och experter i klimatförändringen är professor i geografi från Åbo universitet Jukka Käyhkö, direktör för Centret för riksdagsforskning Markku Jokisipilä samt Åbo ungdomsfullmäktiges viceordförande och klimataktivist Mette Hämeenaho. Forumets konferencier är Teemu Honkanen.

 

07.06-.19.6.2019

CHINA TOUR 2019:
BALTIC CHORAL CLASSICS & SCANDINAVIAN A CAPPELLA HIGHLIGHTS

07.06.2019 Shunde Culture & Art Center, Art development Center of Foshan

08.06.2019 Zhaoqing Sihui Theatre

09.06.2019 Zhongshan Culture & Art Center, Zhongshan

10.06.2019 Guangzhou Opera House, Kanton

11.06.2019 Fujian Grand Theater, Fuzhou

12.06.2019 Anhui Grand Theater, Hefei

13.06.2019 Jiangxi Art Center, Nanchang

14.06.2019 Tanghu Theater, Wuhan

15.06.2019 Liuzhou Art Center, Liuzhou

16.06.2019 Kunming Theater, Kunming

18.06.2019 Gengsu Theater, Nantong

19.06.2019 Shanghai City Theater, Shanghai

Tis 28.5.2019 kl. 19

FBK-huset i Åbo (Eskilsgatan 5, 20100 Åbo)

BALTIC CHORAL CLASSICS & SCANDINAVIAN A CAPPELLA HIGHLIGHTS

Skandinaviska och baltiska a cappella -klassiker.

Artister
Key Ensemble

Teemu Honkanen dirigent

Lör 20.4.2019 kl. 21

Kalevakyrkan (Liisanpuisto 1, 33540 Tammerfors)

SERGEJ RACHMANINOV: VIGILIA

Sergej Rachmaninovs monumentala Vigilia har hört till Key Ensembles repertoar nästan under hela körens verksamhetstid. I år fortsätter traditionen i Kalevakyrkan i Tammerfors.

Artister
Key Ensemble
Kristina Raudanen mezzosopr.
Teemu Mustonen ten.

Teemu Honkanen dirigent