Kammarkören Key Ensembles konstnärlig ledare Jutta Seppinen

Jutta Seppinen är en mångsidig konstnär inom den klassiska musiken i Finland. Hon är orkesterdirigent, sångare samt körledare med gedigen erfarenhet. Seppinen har vid Sibelius-Akademin avlagt två magisterexamina i musik (2008 och 2016), vilka bl.a. innehöll slutexamina med utmärkta vitsord i såväl sång som orkesterledning. Våren 2018 valde Konstuniversitetet Seppinen till Sibelius-Akademins primamagister.

Seppinen debuterade som orkesterdirigent med Tampere Filharmonia hösten 2014. Därefter har hon dirigerat många orkestrar i vårt land, bl.a. Helsingfors stadsorkester och Åbo filharmoniska orkester. Hon har också fungerat som assisterande kapellmästare vid Nyslotts operafestival och vid Finlands nationalopera.

Seppinen är grundande medlem av och konstnärlig ledare i mångkonstgruppen CHANGEnsemble. CHANGEnsemble söker sig till sådan konst, som har något att säga och har betydelse.

Seppinen har också länge verkat som kördirigent. Hon är känd för sina fördomsfria konserthelheter och för att rucka på det traditionella konsertkonceptet. Sedan år 2009 fungerar Seppinen som konstnärlig ledare för Akademiska damkören Lyran. Detta uppdrag lämnar hon julen 2022.

Seppinen börjar som KEY Ensembles konstnärliga ledare i augusti 2022. Som sångare har mezzosopranen Jutta Seppinen speciellt koncentrerat sig på att framföra modern musik. Hon är intresserad av förstärkt och experimentell röstkonst, som även kan kombineras med rollen som orkesterdirigent. Seppinen har uruppfört flera verk som har skrivits för henne och hon har samarbetat med många olika tonsättare och ensembler. År 2020 kom Seppinen ut med en soloskiva, där hon framför Heinz-Juhani Hofmanns monologopera Ihmissydän (Människohjärtat), som är skriven för Seppinen.

foto: Cata Portin