Kammarkören Key Ensemble får ny konstnärlig ledare

Jutta Seppinen har valts till ny konstnärlig ledare för kammarkören Key Ensemble i Åbo. Beslutet som fattades av körens styrelse var enhälligt. Seppinen påbörjade sin uppgift 01.08.2022.

Jutta Jutta Seppinen är en mångsidig konstnär inom den klassiska musiken i Finland. Hon är kapellmästare, sångare och har gjort en lång karriär som kördirigent, känd bland annat som mångkontsgruppen CHANGEnsembles grundare samt Akademiska damkören Lyrans långvariga ledare.

-Vi bjöd in sex av vårt lands framstående kördirigenter till intervju och till vår glädje var alla intresserade av uppgiften, belyser Key Ensembles ordförande Maria Utriainen bakgrunden till valet.

-Fast vi naturligtvis inte kunde erbjuda ett mer långvarigt jobb till fler än en, har det varit en stor glädje för oss att få genomföra ett helt konsertprojekt tillsammans med var och en av de som var påtänkta till jobbet. Vi hoppas på samarbete med dem alla även i fortsättningen, fortsätter Utriainen.

Key Ensembles år har inletts med stora förändringar. Sedan början av år 2022 har kören fungerat utan konstnärlig ledare, sedan Teemu Honkanen som länge skött tjänsten som konstnärlig ledare lämnade sin uppgift vid årsskiftet. Dessutom blev kören i februari tvungen att lämna sitt eget övningsutrymme i Barkers historiska fabriksmiljö på grund av renoveringsarbeten.

-Vi står nu på flera sätt inför nya vändningar. Jag är övertygad om att Key under Seppinens ledning kan förtydliga sin riktning på körfältet i vårt land, gläder sig föreningens verksamhetsledare Janne Merisaari.

-Seppinen verkar vara full av otroliga konstnärliga ideer, men hon har helt tydligt också en eftertänksam sida, vilket behövs för att lotsa vårt skepp mot en stabilare yrkesmässig verksamhet, resonerar Merisaari.

Seppinen själv ser ivrigt fram emot sin kommande uppgift.

-Jag tar med glädje emot det här mycket inspirerande arbetet. Key Ensemble är ett fantastiskt instrument och jag tror att vårt samarbete kommer att ge upphov till mycken ny och intressant konst. Jag är väldigt motiverad att utveckla kören mot fullständig yrkesmässighet och att vägleda på nya, ännu obekanta musikaliska stigar. Key Ensemble är en kör vars möjligheter är enorma och jag är tagen av att just jag har givits mandat att leda Key att finna sin plats i såväl den inhemska som den internationella proffskörsbranschen.