Tidigare konserter 2021 & 2022

2022

 

Mån 18.04.2022 kl. 18.00
Martinskyrkan i Åbo (Knektgatan 1, 20810 Åbo)

Lauri Mäntysaari: Kokoyön Vigilia 

Till Key Ensembles påsktraditioner har under många år hört att framföra Sergej Rachmaninovs monumentala Vigilia på annandag påsk. För att förnya Vigilia-traditionen kommer kören påsken 2022 att framföra Lauri Mäntysaaris Kokoyön Vigilia. Verket framförs för första gången i sin helhet.

Verket är det mest omfattande i kompositörens produktion hittills. I den timmeslånga helheten upprepas temana från sats till sats och skapar så bit för bit sitt eget universum, ett fridfullt bönens rike. Vigilia inbjuder lyssnaren att begrunda mysteriet och att söka något bortom vardagslivet. Upplevelsen av det heliga – har sedan upplevelsen kristna förtecken eller ej – för tankarna bort från det vanliga.

Key Ensemble
Teemu Honkanen, dirigent

Man kan lyssna på konserten i direktsändning på radiokanalen Yle 1.

2021

Lö 18.12.2021 kl. 19.30

Martinskyrkan i Åbo (Huovinkatu 1, 20810 Åbo)

J. S. BACH: JULORATORIET / Del 1: Kantaterna I–III

I Åbo har Bachs Juloratorium inte framförts i sin helhet på mannaminne och de tre första kantaterna bara ett par gånger på detta årtusende. Key Ensemble har redan länge drömt om att råda bot på denna brist och körens konstnärlige ledare Teemu Honkanen är glad att som sista produktion under sin långa anställning få framföra sin barndoms älsklingsverk.

-Vilken musik skulle passa bättre för att fira att vi klarat av en lång och tung epidemiperiod och kan återgå till den gamla välbeprövade, levande konsertkulturen än just Bachs glädjefylld  Juloratorium, konstaterar han.

Som orkester vid framförandet medverkar en handplockad ensemble, bestående av lokala proffsmusiker, som spelar på moderna instrument. För solistinslagen står till största delen sångare ur Key Ensembles egna led.

Verket framförs traditionsenligt på tyska, men textas denna gång för publiken på både finska och svenska.

Heikki Rainio, evangelist
Maikki Säikkä Nathalia Hyvärinen Kanerva, sopran
Sanna Kola, alt
Teemu Mustonen, tenor
Johann Tilli, bas

Key Ensemble
Handplockad orkester
Teemu Honkanen, dirigent

Åbo firar europeiska kulturhuvudstadsårets tioårsjubileum år 2021. Juloratoriet är en del av jubileumsårets program.

Lö 13.11.2021 kl. 18

Mikaelskyrkan (Allegatan 16, 20100 Åbo)

LYSANDE SKUGGOR – Joonas Kokkonen 100 år

I november 2021 har det gått 100 år sedan tonsättaren och akademikern Joonas Kokkonen föddes. Key Ensemble ger jubileumsåret till ära en konsert bestående av Kokkonens musik, som alltid har haft en central ställning i den moderna finländska körlitteraturen.

Konserten inleds med den arkaiska Missa a cappella (1963), komponerad i renässansmästarnas anda, samt den femsatsiga, fräscha Laudatio Domini (1966), baserad på texter ur lovprisningspsalmerna i Psaltaren. 

Konsertens huvudnummer, Requiem (1981), är sin titel till trots snarare ljus än mörk till stämningarna. I verket, som Kokkonen komponerade till minne av sin andra hustru, ville tonsättaren använda ett tonspråk som kunde trösta en medmänniska som upplevt en liknande sorg, i stället för att betona ångest och smärta, vilket ofta görs i rekvier.

I Requiem kan man också märka likheter med operan De sista frestelserna (1975), vars gripande slutscen – Paavos psalm ”Min Gud, på dig förtröstar jag” (Sinuhun turvaan, Jumala) – avslutar hela konserten.

Missa a cappella (1963)
Laudatio Domini (1966)
Requiem (1981)
Paavos psalm (1975)

Miina-Liisa Värelä, sopran
Kristian Lindroos, baryton
Ville Urponen, orgel
Key Ensemble
Teemu Honkanen, dirigent

 

Lö 16.10.2021 kl. 18
Akademihuset i Åbo (Rothoviusgatan 1, 20500 Åbo)

Whither Now Go the Souls

Konserten Whither Now Go the Souls består av musik av engelska tonsättare i kombination med melodier från Nordeuropa. Konserttemat är beröringspunkterna mellan liv och död, vad som sker med oss när vi lämnar världen, men också vad vi lämnar kvar efter oss. Människans ofullkomlighet och längtan är starkt närvarande i sångtexterna, liksom medvetenheten om livets kortvarighet och den sorg och förvirring som föds när man står inför döden.

På 1800- och 1900-talen närmade sig de engelska tonsättarna C.H.H. Parry och John Tavener ämnet melodiskt och med rika harmonier i sin musik. I letten Peteris Vasks och svenskan Karin Rehnqvists musik finns strävhet och upprivenhet, som en påminnelse om de sår som inte ens den lyckligaste kan undvika. Jaakko Mäntyjärvi hedrar i sitt verk Canticum calamitatis maritimae offren vid Estonias förlisning samt deras närstående. I Mäntyjärvis verk finns också en ljus förtröstan på ett liv efter döden.

Key Ensemble
Oboe: Satu Ala
Dirigent: Elisa Huovinen

To 02.09.2021 kl. 18

FBK-huset i Åbo (Eskilsgatan 5, 20100 Åbo)

Alice is an Angel

Tina Andersson – Samuel Barber – Perttu Haapanen – David Lang – Ralph Vaughan Williams

Key Ensembles septemberkonsert är ett pussel vars bitar har samlats ihop från andra pussel. På detta vis föds en intressant musikalisk helhet, som tar sig an svåra och berörande teman.

Key Ensemble
Dirigent: Jutta Seppinen

 

Sön 22.08.2021 kl. 10
Ingå kyrka (Ola Westmans allén 12, 10210 Ingå)

Musik vid Havet -festival / MUSIKALISK GUDSTJÄNST ”Lovsång”

Key Ensemble
dir. Teemu Honkanen

 

Sön 22.08.2021 kl. 15
Ingå kyrka (Ola Westmans allén 12, 10210 Ingå)

Musik vid Havet -festivals avslutningsconcert: Missa via Baltica

Programmet bygger på Key Ensembles skivor ”Cast into the Sea” och ”Missa Baltica”.

Key Ensemble
dir. Teemu Honkanen

 

Lör 08.05.2021 kl. 18

Paulus kyrka (Sammattivägen 5, 00550 Helsingfors)

Divine (de)light

Eleriin Müüripeals A-examenskonsert i körledning.

Key Ensemble
Vocal ensemble ”Vocis”
Eleriin Müüripeal, dirigent

 

Sön 31.01.2021 kl. 10

Åbo Domkyrka (Domkyrkogatan 1, 20500 Åbo)

Turun piispan läksiäismessu

Maikki Säikkä, Anni Susi, Teemu Honkanen och Tommi Saalas