Kammarkören Key Ensemble: Cathedral of Spring

Cathedral of Spring (2019) – titelverk för och tillika det mest omfattande verket i kammarkören Key Ensembles konsert med vårtema – är skrivet av Alex Freeman, som i år firar sin 50-årsdag. Verket, som är komponerat till texter av E. E. Cummings och Robert Frost, får sin Somero- och Åbo-premiär i Key Ensembles framförande. Dikterna i ”Vårens katedral” är profana beskrivningar av och lovsånger till kärleken, våren, naturen och leken, men Freeman har gett verkets satser namn som hänvisar mässan med dess predikning och Herrens välsignelse.

Konsertprogram

Monteverdi – Grieg – Madetoja – Kuula – Hensel – Janequin – Chen Yi – Bridge – Laethén – Freeman – Stenhammar

Lue lisää

Konserten inleds med Claudio Monteverdis O primavera, gioventù de l’anno, som ögonblickligen för lyssnaren in i renässanspolyfonins glada virvlar, men F-durvärlden (vilken Jean Sibelius upplevde som väldigt grön) till trots kommer sorgen snart in på scenen. Edvard Griegs bildsköna Våren är ursprungligen en solosång med pianoackompanjemang.

Kevätunta är Leevi Madetojas tonsättning av sin hustru L. Onervas, eller Hilja Onerva Lehtinens, text. Madetoja byggde in en drömaktig och mystisk stämning i verket med hjälp av såväl kromatik i modal anda som med dynamiska och andra typer av effekter. Kromatik finns det också tillräckligt av i Toivo Kuulas Kevätlaulu, tonsatt till en text av V. A. Koskenniemi. Trogen sin stil utvecklar Kuula emellanåt satsen med fuga-aktiga vändningar.

Fanny Hensel har råkat i skymundan i jämförelse med sin berömde tre år yngre bror Felix Mendelssohn. En del av hennes verk publicerades också under Felix namn. Im Herbste, där man ser tillbaka på vårens skönhet i höstens tid, hör till Hensels sångcykel Gartenlieder.

I den franska renässanstonsättaren Clément Janequins medryckande mästerliga chanson Le chant des oiseaux hörs diverse fågelkvitter och fågelsång. Chen Yi å sin sida är en kinesisk-amerikansk samtida tonsättare, vars verk Spring Rain är en tonsättning av den antika kinesiska poeten Du Fus dikt. Liksom med fåglarna i Janequins verk, har det onomatopoetiska en framträdande roll i Spring Rain genom regnets smattrande.

Frank Bridges The Bee representerar de brittiska profana och homofona a cappella-körsångernas part-song-tradition. The Bee är som en chihuahua: liten, pigg och mycket söt. Rafael Laethéns Keinu representerar tidig romantik enligt finländsk måttstock. Den vackra och vemodiga dikten i Keinu är från Aleksis Kivis samling Kanervala.

Om svensken Wilhelm Stenhammar ryktas det (åtminstone på denna sida av Bottenviken), att man inte kan räkna honom till de fennoskandinaviska supernationalromantikerna i bredd med Sibelius och Grieg, men åtminstone om man bedömer utgående från verket Vårnatt, kan dessa rykten objektivt tillbakavisas.

Artister:

  • Key Ensemble

  • Visa Yrjölä, dir.

  • Juho Vanamo, piano

     

Konsertplats och tid

fre 13.05.2022 kl. 19.00
Someros kyrka
Kirkkotie 16, 31400 Somero

To 19.05.2022 kl. 18.00
FBK-huset i Åbo
Eskeligatan 5, 20100 Åbo