Teemu Honkasen sopimus Key Ensemblen taiteellisena johtajana päättyy vuoden 2021 lopussa

Vuodesta 2009 lähtien Key Ensembleä luotsannut Teemu Honkanen jättää tehtävänsä kuoron taiteellisena johtajana ensi vuoden lopussa. Uuden johtajan etsintää on jo alettu valmistella.

”Kolmetoista vuotta Key Ensemblen kaltaisen toimijan johdossa on melko pitkä aika. Pääsimme vuoden alusta Taiteen edistämiskeskuksen viisivuotisen kehittämisavun piiriin ja nyt on aika kääntää uusi sivu kuoron historiassa. On tärkeää olla rohkeasti avoin muutoksille.”, kertoo puheenjohtaja Maria Utriainen.

Honkanen on ollut rakentamassa pitkäjänteisesti kuoroa ammattimaisempaan suuntaan. Matkalle on mahtunut myös karikkoja, mutta hiljalleen Key Ensemble on vakiinnuttanut paikkansa niin yleisön keskuudessa kuin haluttuna työpaikkana ammattilaulajille.

”Honkasen panos Keyn ja koko kotimaisen kuorokentän kehityshistoriassa on kiistattoman hieno ja olemme hänelle äärimmäisen kiitollisia tehdystä työstä”, Utriainen painottaa.

Honkasen viimeinen vuosi Keyn ruorissa täynnä huippukonsertteja

Koronavuosi on hankaloittanut huomattavasti myös Key Ensemblen toimintaa menneinä kuukausina. Muun muassa paljon odotettu esiintyminen Pekingin NCPE:ssa (National Centre for the Performing Arts) ja samalla koko näyttävä Kiinan-kiertue kariutui. Samoin vuosia suunniteltu suursatsaus, J.S. Bachin Jouluoratorio joutui väistymään koronan tieltä. Turvatakseen saavutettavuutensa ja tärkeän tehtävänsä freenlancer-laulajien työllistäjänä, kuoro on kokeillut syksyllä 2020 yleisölle maksuttomien nettistriimausten tarjoamista.

Honkanen tiimeineen uskaltaa kuitenkin toivoa, että ensi vuonna päästään taas vahvemmin kuorotoiminnan ytimeen eli kontaktiin liveyleisön kanssa.

Kevätkausi on tarkoitus startata Keyn YouTube-kanavalla tänä vuonna pyörineen Kuorokalenterin livekonsertilla. Mikäli korona vain sallii, nähdään Honkanen johtamassa Keytä niin kotikaupungissaan kuin ympäri Suomea muun muassa Musik vid havet – ja Naantalin musiikkijuhlat -kesäfestivaaleilla. Syyspuolen kruunu tulee olemaan Joonas Kokkosen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi toteutettava Requiem-konsertti, jossa kuoron solisteina esiintyvät Johanna Rusanen ja Juha Uusitalo. Urkurina konsertissa toimii Ville Urponen.

Lisäksi Key avaa vierailevien johtajien sarjan, jolloin kuoron puikoissa nähdään ainakin nuori lupaus Eleriin Müüripeal, vastikään Somnium Ensemblen taiteelliseksi johtajaksi valittu Elisa Huovinen ja kansainvälistäkin uraa luonut kuoronjohtaja-kapellimestari Jutta Seppinen.

”Odotamme toiveikkaana vuoden 2021 konsertteja, mutta dynaamisena ja muuntautumiskykyisenä ryhmänä olemme valmiita myös nopeisiin muutoksiin ohjelmiston ja toteutustavan suhteen. Emme anna koronan lannistaa itseämme”, toteaa puheenjohtaja Maria Utriainen päättäväisesti.